Türkiyenin en zengin uranyum yataklarına sahip olan, aynı zamanda jeotermal enerji kaynakları bakımından da oldukça şanslı sayılan Sorguna bir piyango daha vurdu.
Türkiye’nin en zengin uranyum yataklarına sahip olan ancak henüz tam anlamıyla tespit edilemeyen, bunun yanısıra jeotermal enerji kaynakları bakımından da oldukça şanslı olan Sorgun’a bir piyango daha vurdu. Çok uzun yıllardır linyit çıkartılan ancak halihazırda 2 milyon tona yakın rezervi halen toprak altında bulunan Sorgun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için linyitten elektrik üretiminin artırılması için düğmeye basmasıyla gözde olacağa benziyor.
Sorgun ilçesi yeraltındaki enerji kaynakları henüz tam anlamıyla kullanılmasa da bu konuda en şanslı bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor.
URANYUM ZENGİNİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 20 yıl önce durdurulan uranyum arama çalışmalarına ülke genelinde yeniden başlama kararı almasının ardından önemi bir kat daha artan Sorgun, jeotermal ve linyit yatakları ile enerji konusunda oldukça şanslı ilçelerden birisi olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda ekonomik açıdan da büyük bir çekim merkezi olmasına kesin gözüyle bakılan Sorgun’un linyiti de büyük ihtimalle daha da değerlenecek.
LİNYİTTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ YAPILACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için linyitten elektrik üretiminin artırılması için düğmeye bastığı bilgisi, istihdam konusunda önemli sıkıntılar yaşayan Yozgat’a müjde yerine geçti. Uzun yıllardır linyit kömürü çıkartılan ve halen yeraltında 2 milyon ton’u aşkın rezervin bulunduğu tahmin edilen Sorgun’a yatırımcıların ilgisi gerekecek. Yerli linyitin elektrik üretimindeki payının artırılması çalışmaları çerçevesinde, ilk aşamada linyitte 7 bin Megavat (MW) düzeyinde bir termik potansiyelin özel sektöre ihale edilmesi planlanıyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) yatırım modelinin geliştirilmesi için uluslararası bir danışmak firma ile çalışırken, Enerji Bakanlığı da özel sektörün görüşlerini almaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın söz konusu modeller arasında en fazla "yap-işlet" modeline sıcak baktığı öğrenildi. 2-3 ay içerisinde ihale aşamasına gelinecek olan proje kapsamında eğer firmalar Sorgun’u da listesine alırsa o zaman bölgenin enerji konusundaki önemi bir kat daha artacak.
Kaynak: Yozgat Haber Gazetesi-Yerel 14.11.2011
Geri dön